sunnuntai 21. helmikuuta 2016

KOTIKAUPUNKINI

Ajattelin nyt tehä tämmöisen vähän erinlaisen postauksen vaihteeksi. Tässä postauksessa kerron hieman kotikaupungistani, mistä siis olen kotoisin. Jotkin teistä varmasti sen tietävät, mutta kaikki eivät välttämättä, joten tässä tulisi sitten omia mietteitäni samalla kotikaupungistani.

Kuusamo, se kaupunki jossa olen syntynyt ja elänyt elämäni tähän asti suurimmaksi osaksi. Olen tosiaan syntynyt Kuusamossa. Silloin oli vielä mahdollista synnyttää Kuusamossa, nykyään se ei enään ole mahdollista. Kuusamo ei ole mikään iso kaupunki ja itseasiassa se on nimetty kaupungiksi vasta 2000 luvun alussa. 

Minä itse tykkään Kuusamosta todella ja sinne on aina kiva mennä. Toisaalta olen iloinen, että olen saanut kasvaa suht. pienessä kaupungissa enkä missään Helsingin vilinässä. On saanut toisaalta nauttia vähän rauhallisemmasta seudusta. Vaikka pienemmässäkin kaupungissa sitä melua joskus on riittämiin. 

Kuusamossa oli myös se hyvä puoli, että kun asui suht. lähellä keskustaa, niin oli lyhyt matka mennä nuorena kaveriporukalla torille jäätelölle. Sitä kyllä toistui joka kesä todella säännöllisesti. Myös koulut olivat lähellä, joten kun ei kovin paljoa ollut mahollisuutta mihinkään julkisiin, niin pääsi vallan hyvin talvisin kävellen ja kesällä pyöräillen. Tietenkin jonkinsortin paikallisbussi meni aina aamuisin, mutta harvemmin hyppäsin sen kyytiin.

Tietääkseni olen Kuusamossa asunut kahdessa tai kolmessa eri asunnossa nuorena äidin ja isän kanssa. Viimeisimmässä asunnossa, ennen kuin muutin tänne Ouluun niin asuin suurimman osan, äidin ja siskon kanssa. Ouluun muutin vasta 2013 lokakuussa, reilu kaksi vuotta sitten. Muutettiin poikaystäväni kanssa yhdessä. 

Harrastusmahdollisuudet on aina olleet myös lähettyvillä, pääasiassa pyöräilymatkan päässä. Tietenkin myös oli ihan huippua, kun samassa pihassa ja korkeintaan tien toisella puolella asui suurinpiirtein omanikäisiä tyttöjä, joista tuli kokoajan niin tärkeitä ihmisiä. Pienenä leikittiin, pelailtiin ja oltiin aina yhdessä. 

Kuusamossa on suurpetokeskus, jossa on tällähetkellä useita karhuja. Karhujen lisäksi tarhassa asustelee kettuja ja ilveksiä. Tarhassa käynti tapahtuu aina oppaan johdolla. Joskus pienenä on tullut tuolla muistaakseni ainakin kerran käytyä, mutta en muista siitäkään oikeen mitään. Ilmeisesti pitäisi mennä käymään siellä joskus uudestaankin.

Kuusamossa parasta on Ruka. Teistäkin varmaan kaikki, tai ainakin suurinosa tietää Rukan ja ne laskettelurinteet siellä. Kuusamo ei varmaan kerrokaan mitään, ennenkuin mainitsee Rukan. Rukalla käy paljon turisteja talvisin laskettelemassa ja varsinkin nyt siellä on taas alkanut hiihtolomasesonki. Ensimmäiset hiihtolomalaiset aivan varmasti ovat jo sinne menneet. Meillähän hiihtoloma on vasta viikolla 10. Itsellä on tullut nuorempana paljon lasketeltua Rukalla. Olihan se silloin semmoista, että tuntui liian isoilta ne rinteet, mutta nykyään ne tuntuu aivan liian pieniltä. Tai toisaalta, enhän nykyään käy laskettelemassa enään kuin kerran talvessa, niin saattaa riittäneen nuo Rukan rinteet vallan hyvin. Rukalla harvoin on kesäisin mitään ohjelmaa tai toimintaa, enemmänkin siis talviaikoina on jotain menoa. Nytkin odotan jo hiihtolomaa, että pääsisin laskettelemaan tällekin talvelle ensimmäista kertaa.

Ehkä en vaihtaisi hetkeäkään pois lapsuudestani, koska sain elää sen juuri Kuusamossa. ♥ Ja mikä oli aina parasta koulumatkalla. Kun kouluun menit kävellen tai pyöräillen, niin saattoi pappilanpellon kohdalla (pelto meidän lähettyvillä..) kävellä poroja vastaan. Voi niitä, kesyjä sellaisia. 

Kuusamossa on myös karhunkierrokset. Pieni karhunkierros 12 km ja iso karhunkierros noin 80 km. Pieni karhunkierros on tullut ehkä kerran kierrettyä kokonaan, on siellä hyvät maisemat kyllä. Sen kiertää päivässä kera hyvät eväät, eikä edes tunnukaan pitkältä. Mitä nyt vähän nousuja on. Mutta iso karhunkierros vaatii kyllä muutaman yöpymisen matkalla. Sitä ei ole koskaan tullut kierrettyä ja tuskin tuleekaan. Tulevana kesänä voisin lähteä kyllä pitkästä aikaa kiertämään tuon pienen karhunkierroksen, ah luonto. 

Tämmöistä pääasiassa Kuusamosta. Kuinka moni on päässyt siellä käymään tai edes tietää missä Kuusamo sijaitsee? ;) (jep, kaikki eivät oikeasti tiedä)

6 kommenttia:

 1. Kuusamo kuulostaa juuri mukavalle paikalle varttua ♥ Rukalle haluaisin joskus päästä käymään ja nuo karhunkierrokset kuulostavat mielenkiintoisille kokemuksille :) Mä tiedän, missä Kuusamo on ja mun takapuoli muistaa ajomatkan sinne täältä Porista... Käytiin n. 10 vuotta sitten siellä Holiday Clubilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se kyllä onkin. ♥ Kannattaa ehdottomasti joskus päästä käymään Rukalla, se on kyllä ihana paikka! Varsinkin talvisin, kesällä siellä ei tosiaan oo paljon mitään.. Ja joo, ajomatka on varmasti ollu varsin ihana. :D

   Poista
 2. Kiva oli lueskella tämä, en tiennytkään että oot lähtöisin Kuusamosta! Itse oon monet kerrat käynyt pienenä tyttönä Kuusamossa, koska Ruka!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä arvelinkin, että monet mun lukijoista ei välttämättä tiedäkkään, että olen lähtöisin Kuusamosta. :) Ja nimenomaan, koska ruka. :D

   Poista
 3. Ihana postaus <3 Saa olla ylpeä kun oma isänikin on Kuusamosta! On se vaan hieno paikka ;-) Haluun Rukalle! Ehkä mennäänki ens kuussa Eemelin porukoitten kans laskettelemaan kun nyt ei jouda vielä..:-/ Mut pääasia että pääsis kuitenki :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ♥ Oo kiva kuulla, itsekin huomenna auton keula kohti kuusamoa. ;-)

   Poista